Ce randamente poți obține cu un apartament cu 2 camere închiriat în Timișoara?

01-11-2023

Investiția în imobiliare a fost mereu considerată un refugiu sigur pentru capital, având în vedere potențialul de apreciere pe termen lung, dar și randamentele atractive oferite prin închiriere. În acest articol, ne vom concentra pe orașul Timișoara și vom analiza randamentele pe care le poți obține cu un apartament cu 2 camere închiriat.

Timisoara: Oras cu potențial mare pentru investiții imobiliare

Timișoara, al treilea oraș ca mărime din România, cu o populație de peste 300.000 de locuitori, reprezintă unul dintre cele mai importante centre economice, culturale și universitare din țară. Dezvoltarea continuă a orașului, numărul mare de studenți și creșterea numărului de companii care se stabilesc aici fac din Timișoara o destinație atractivă pentru investiții imobiliare.

De ce un apartament cu 2 camere?

Apartamentele cu două camere sunt adesea cele mai căutate pe piața de închirieri, datorită flexibilității pe care o oferă. Acestea sunt potrivite pentru o gamă largă de chiriași, de la studenți la cupluri sau chiar familii mici.

Cele mai căutate apartamente sunt cele din blocurile noi, construite după anii 2010, situate în zonele cu acces facil către punctele de interes ale orașului – Aradului, Lipovei, Braytim etc. Pentru un preț de închiriere ce variază între 400 euro – 470 euro, chiriașii se așteaptă ca apartamentul să fie complet mobilat, să aibă un loc de parcare în parcarea proprie și un spațiu de depozitare în afara apartamentului, pentru depozitarea bicicletei, anvelopelor etc.

Calculul randamentului pentru un apartament cu 2 camere inchiriat

Randamentul unui apartament închiriat se calculează prin raportarea veniturilor anuale din închiriere la prețul de achiziție al apartamentului, exprimată în procente, luând în calcul și costurile de exploatare ale acestuia – taxe, comisioane, costuri reparații.

Modele contracte ⇒ model contracte închiriere / procese – verbale predare imobil/ act adițional contract închiriere

Factorii care influențează randamentul unui apartament închiriat

Există o serie de factori care pot influența randamentul unui apartament închiriat, inclusiv locația, starea apartamentului, prețul de achiziție și cererea pe piața de închirieri.

Locația: Cheia succesului în investițiile imobiliare

Timișoara este un oraș cu multiple zone atractive pentru închirieri. Zonele centrale și cele în proximitatea universităților sunt adesea cele mai căutate, dar și cartierele rezidențiale nou dezvoltate pot oferi oportunități interesante.

Printre cele mai căutate zone din Timișoara pentru închirierea unui apartament cu 2 camere se numără: Calea Aradului, Lipovei, Calea Torontalului, Braytim și Girocului.

Starea apartamentului si atractivitatea pentru chiriași

Starea apartamentului este un alt factor determinant în stabilirea rentabilității. Un apartament modern, bine întreținut și dotat cu toate utilitățile necesare va fi mult mai atractiv pentru chiriași și va putea fi închiriat la un preț mai mare.

Spre deosebire de Vestul Europei, unde apartamentele se predau doar cu mobilierul de bucătărie și cel sanitar, în România chiriașii se așteaptă ca apartamentele închiriate să fie complet mobilate și utilate, gata de mutat. Desigur, această tendință este susținută și de diferența de „putere” în favoarea chiriașilor, care cel mai probabil va fi la fel cel puțin pentru încă 5 – 10 ani de acum încolo.

Prețul de achiziție și impactul asupra randamentului

Prețul de achiziție al apartamentului influențează direct randamentul. Este important să reușiți să achiziționați proprietatea la un preț competitiv, care să vă permită să obțineți un randament atractiv prin închiriere.

Deseori, clienții noștri obțin un randament mai bun printr-0 achiziție a apartamentelor încă de la faza de autorizare a construiri blocurilor, unde se pot obține discounturi substanțiale. Deși există o doză de risc mai ridicată pentru o astfel de achiziție, printr-o verificare a constructorului și o negociere contractuală a unor garanții, se poate securiza o astfel de tranzacție în avantajul viitorului cumpărător.

Cererea pe piața de închirieri

Cererea pe piața de închirieri din Timișoara este influențată de mai mulți factori, incluzând numărul de studenți, dezvoltarea economică a orașului și creșterea numărului de companii care se stabilesc în oraș.

Recent, piața închirierilor de locuințe a beneficiat de o cerere mai mare, având în vedere creșterea dobânzilor pentru creditele ipotecare, dar și o „migrare” a proprietăților disponibile la închiriere pe termen lung către cele închiriate pe termen scurt, cauzată de Timișoara – Capitala Europeană Culturală 2023.

Concluzie

În concluzie, randamentele pe care le poți obține cu un apartament cu 2 camere închiriat în Timișoara pot varia în funcție de o serie de factori, incluzând locația, starea apartamentului, prețul de achiziție și cererea pe piața de închirieri. Cu toate acestea, cu o gestionare atentă și o strategie bine pusă la punct, poți obține un randament atractiv din închirierea unui apartament cu 2 camere în acest oraș.

De exemplu, pentru un preț de achiziție de 80.000 euro pentru un astfel de apartament și cu o chirie medie de 430 euro, putem obtine un randament mediu de aproximativ 5.3% pe an. Cu toate acestea, la acest randament trebuie să adăugăm și aprecierea valorii apartamentului în timp, procent care, pentru proprietățile situate în Timișoara a fost de 7% în 2021 și 6% în 2022.

Un calcul al randamentului mediu luând în considerare și aprecierea în timp a capitalului ar putea fi:

Așadar, valoarea apartamentului ar crește cu 4.800 euro într-un an.

Dacă luăm în calcul atât venitul net din închiriere, cât și aprecierea capitalului, randamentul total ar fi:

Deci, randamentul total, luând în calcul atât venitul din chirie, cât și aprecierea capitalului, ar fi de aproximativ 12.5% pe an.

Desigur, valoarea proprietăților fluctuează în timp, însă pe termenul lung trendul este descris de creșterea constantă a prețului de achiziție, cele câteva corecții periodice nefiind decât o stagnare temporară a prețului, nu o scădere importantă.

De aceea, o investiție în proprietăți alese după criterii obiective poate aduce un randament foarte bun și poate constitui și un refugiu pentru volatilitatea monetară din această perioadă.

Pentru informații despre acest tip de investiții dar și despre managementul ulterior al chiriașilor, ne puteți contacta la office@lemonaid.ro sau puteți afla mai multe detalii despre noi la www.lemonaid.ro

Facebook LinkedIn Youtube Instagram
CERE OFERTA!
Completeaza formularul si vei fi contactati in cel mai scurt timp de catre unul dintre agentii nostri.
lemonaid
Cloverkey S.r.l.
J35/459/2018 , CUI 38849365
Email
SUPORT CLIENTI
office@lemonaid.ro