Property management – simplitate și control

05-01-2019

Deși reprezintă un subiect relativ nou în România, activitatea de Property management – managementul proprietății – este deosebit de răspândită în Statele Unite și Europa, acolo unde echipe de profesioniști supervizează relația dintre proprietari și chiriași.

Conform unui studiu efectuat de către o agenție din Marea Britanie*, nu mai puțin de 79,2 % din proprietarii din UK apelează la firme ce oferă servicii de administrare a proprietăților, în timp ce 20,8 % preferă să-și administreze singuri proprietatea.

Ce este Property managementul?

Pe scurt, serviciul de Property management se poate descrie ca fiind ansamblul de activități și proceduri prin care o firmă specializată gestionează o proprietate oferită spre închiriere, de la evaluarea imobilului și verificarea potențialilor chiriași până la eliberarea spațiului și încheierea unui nou contract de închiriere.

Printre cele mai importante caracteristici ale unui astfel de serviciu, se disting:

Cui îi este adresat Property managementul?

Serviciul de Property management este adresat în special:

  1. Celor care dețin în proprietate sau au în folosință două sau mai multe imobile și nu au timpul sau cunoștințele necesare pentru a face față provocărilor pe care le implică relația cu chiriașii;
  2. Proprietarilor care locuiesc în străinătate sau în altă localitate decât cea în care este situat imobilul și nu au posibilitatea fizică de a se ocupa, la timp, de situațiile generate de procesul de închiriere;
  3. Investitorilor care își doresc o sursă de venit pasiv sigură însă vor evitarea problemelor ce pot apărea în procesul de închiriere a proprietăților;
  4. Proprietarilor care doresc să simplifice relația cu chiriașii lor, evitând contactul direct în relația cu aceștia;
  5. Proprietarilor care doresc să-și listeze proprietatea în regim hotelier – AirbnbBooking.com etc.

lemonaid-administrare-imobile-dezvoltatori

Cât costă?

În general, costurile asociate cu serviciile oferite de firmele de Property management sunt bazate fie pe un comision calculat ca procent din chiria lunară încasată (între 8% și 12%, depinzând de tipul de imobil, numărul de imobile predate în administrate etc.), fie ca sumă fixă pe metru pătrat administrat.

În funcție de opțiunile fiecărui proprietar, pot exista servicii opționale, acestea fiind comisionate separat (amenajare spațiu, soluții de eficientizare energetică, smart home și optimizare costuri etc.).

O firmă specializată în Property management va crește eficiența și profitabilitatea unei proprietăți, va contribui la reducerea sau eliminarea riscurilor asociate închirierii, împreună cu salvarea celui mai prețios bun de care dispunem – timpul.

*studiu efectuat de homelet.co.uk

Facebook LinkedIn Youtube Instagram
CERE OFERTA!
Completeaza formularul si vei fi contactati in cel mai scurt timp de catre unul dintre agentii nostri.
lemonaid
Cloverkey S.r.l.
J35/459/2018 , CUI 38849365
Email
SUPORT CLIENTI
office@lemonaid.ro